ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στοματικός Έλεγχος

Η αξιολόγηση του ασθενούς αρχίζει με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει την οδοντιατρική θεραπεία. Ο κλινικός εκτελεί πλήρη και ενδελεχή ενδοστοματική και εξωστοματική εξέταση ανεξάρτητα από την πρωταρχική ενόχληση του ασθενούς ή τον λόγο της επίσκεψης.

Η κλινική εξέταση διενεργείται με συστηματικό τρόπο εξασφαλίζοντας ότι όλες οι περιοχές της κεφαλής και του τραχήλου, καθώς και η στοματική κοιλότητα έχουν εξετασθεί και αξιολογηθεί.

Η εξωστοματική εξέταση περιλαμβάνει την επισκόπηση του προσώπου και του τραχήλου, την προσεκτική ψηλάφηση των τραχηλικών λεμφαδένων και του θυρεοειδούς αδένα καθώς και την αξιολόγηση των κρανιακών νεύρων.

Η ενδοστοματική εξέταση περιλαμβάνει την επισκόπηση και ψηλάφηση των μαλακών ιστών της στοματικής κοιλότητας. Ο βλεννογόνος, τα χείλη, η υπερώα, τα παρίσθμια, ο στοματοφάρυγγας, η γλώσσα, το έδαφος του στόματος, τα ούλα, οι μείζονες σιαλογόνοι αδένες και οι μασητήριοι μύες εξετάζονται προσεκτικά.

Τα δόντια εξετάζονται για την ύπαρξη τερηδόνας, κατάγματος, κινητικότητας ή άλλων παθολογιών με επισκόπηση, ψηλάφηση και επίκρουση.

Η κροταφογναθική διάρθωση (ΚΓΔ) επίσης εξετάζεται με ψηλάφηση και ακρόαση και στη συνέχεια, εξετάζονται τα οστά των γνάθων με επισκόπηση και ψηλάφηση.

Όλα τα ευρήματα, ειδικά τα παθολογικά, καταγράφονται στον φάκελο του ασθενούς. Επιπρόσθετες πληροφορίες που αφορούν στον τύπο της βασικής βλάβης, στο μέγεθος, στο χρώμα, στην εντόπιση και στη σύσταση, καταγράφονται επίσης.

Η διεξοδική λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού μαζί με την προσεκτική και συστηματική κλινική εξέταση οδηγούν τον κλινικό στη σωστή διάγνωση.

Απλή εξαγωγή δοντιού

Η εξαγωγή δοντιού είναι μια κοινή οδοντιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός δοντιού. Η διαδικασία αφαίρεσης του δοντιού μπορεί να γίνει με χειρουργική ή απλή εξαγωγή. Η απλή εξαγωγή αφορά στα δόντια που έχουν ανατείλει μέσα στο στόμα και πλέον δεν μπορούν να θεραπευτούν. Πριν την εξαγωγή, η περιοχή γύρω από το δόντι αναισθητοποιείται. Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει την περιοχή, στην οποία θα πραγματοποιηθεί η εξαγωγή. Για μια απλή εξαγωγή, αφού η περιοχή αναισθητοποιηθεί, χαλαρώνει η επαφή του δοντιού με τα ούλα με τη βοήθεια ειδικού εργαλείου και στη συνεχεία, το δόντι αφαιρείται με τη χρήση οδοντιατρικής λαβίδας. Ο οδοντίατρος τότε ίσως θελήσει να λειάνει και να αναδιαμορφώσει το υποκείμενο οστό. Όταν τελειώσει, τοποθετεί γάζα, στην οποία ζητά από τον ασθενή να πιέσει με τα δόντια για ορισμένο χρονικό διάστημα. Αν χρειάζεται, μπορεί να κλείσει την περιοχή και με ραφές.

Αποκαταστάσεις (Εμφράξεις)

Οδοντική έμφραξη ή αποκατάσταση ή απλά «σφράγισμα» είναι η θεραπεία κατά την οποία αποκαθίσταται η οδοντική ουσία που έχει χαθεί από ένα δόντι λόγω τερηδόνας, κατάγματος ή αποτριβής με στόχο την αποκατάσταση της λειτουργίας και της αισθητικής, και την πρόληψη περαιτέρω βλάβης και απώλειας του δοντιού.

Κατά την θεραπεία, η κοιλότητα καθαρίζεται από την τερηδόνα (όταν υπάρχει) και κατόπιν αποκαθίσταται με βιοσυμβατά υλικά.

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναλόγως των συνθηκών όπως σύνθετη ρητίνη, αμάλγαμα, υαλοϊονομερής κονία, μεταλλικά κράματα και κεραμικά.

Οδοντιατρικές ακτινογραφικές εξετάσεις

Όλα τα είδη των οδοντιατρικών ακτινογραφικών εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενδοστοματικών και εξωστοματικών ακτινογραφιών (οπισθοφατνιακές, οπισθομυλικές, πανοραμικές, υπολογιστικές τομογραφίες κωνικής δέσμης [CBCT], κτλ) πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες κάθε ασθενή. Η Οδοντιατρική Κλινική του ΕΠΚ είναι εφοδιασμένη με τελευταίας τεχνολογίας ακτινογραφικά μηχανήματα, τα οποία επιτρέπουν την απεικόνιση του γναθοπροσωπικού συμπλέγματος, με ελάχιστη δόση ακτινοβολίας και υψηλή ποιότητα εικόνας. Υπό την επίβλεψη των διδασκόντων, και κατόπιν αιτιολογημένης τεκμηρίωσης, οι φοιτητές πραγματοποιούν και διαγιγνώσκουν όλες τις απαραίτητες ακτινογραφικές εξετάσεις. Η οδοντιατρική ακτινογραφική απεικόνιση αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στη διάθεση των οδοντιάτρων και των φοιτητών οδοντιατρικής, απαραίτητο για την εκτίμηση των δοντιών και των γνάθων και τον εντοπισμό πιθανών παθολογικών καταστάσεων. Σε συνδυασμό με πληροφορίες που προέρχονται από την κλινική εξέταση του ασθενούς καθώς και από το οδοντιατρικό και ιατρικό ιστορικό του, οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες προσφέρουν στον οδοντίατρο επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες και διευκολύνουν τη διαγνωστική διαδικασία και τη διαμόρφωση σχεδίου θεραπείας για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων αναγκών του κάθε ασθενούς.

Στοματολογία

Η Στοματολογία είναι ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με την αιτιολογία, την παθογένεση και την αντιμετώπιση συστηματικών διαταραχών και καταστάσεων που επηρεάζουν ή εκδηλώνονται στη στοματική και γναθοπροσωπική περιοχή. Επιπλέον, ασχολείται με τη φροντίδα της στοματικής υγείας ασθενών με χρόνια, υποτροπιάζοντα νοσήματα της στοματικής κοιλότητας, με την οδοντιατρική αντιμετώπιση ασθενών με επιπλεγμένο ιατρικό ιστορικό και με την αντιμετώπιση παρενεργειών στη στοματική κοιλότητα θεραπειών ογκολογικών ασθενών.

Ο τομέας της Στοματολογίας αναγνωρίζει και προάγει την αλληλεπίδραση μεταξύ γενικής και στοματικής υγείας. Η στοματική κοιλότητα αποτελεί τον καθρέφτη της γενικής υγείας του ασθενούς.

Πληθώρα συστηματικών νοσημάτων εκδηλώνουν κλινικά σημεία στη στοματική κοιλότητα. Ορισμένες φορές η παρουσία τους αποτελεί και την πρώτη εκδήλωση ενός υποκείμενου συστηματικού νοσήματος, όπως συμβαίνει σε μεταβολικές διαταραχές, σε ανοσολογικά διαμεσολαβούμενα νοσήματα, σε κακοήθη νεοπλάσματα, σε λοιμώξεις ή σε ανοσοκαταστολή.

Επιπλέον, τα κλινικά σημεία της στοματικής κοιλότητας μπορεί να αποτελούν την πρώτη ένδειξη ενός υποκείμενου τοπικού νοσήματος όπως μυκητιάσεων, προκαρκινικών διαταραχών ή κακοηθών νεοπλασμάτων.

Είναι υψίστης σημασίας η αναγνώριση και διάγνωση των δυνητικά κακοηθών διαταραχών και του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, δεδομένου ότι η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το μόνο ασφαλές μέσο για την άμεση έναρξη της θεραπείας και την εξασφάλιση της επιβίωσης του ασθενούς.

Προληπτική φροντίδα

Η προληπτική οδοντιατρική φροντίδα ξεκινά με τη δημιουργία του προφίλ κάθε οδοντιατρικού ασθενούς σε σχέση με την εκτίμηση κινδύνου για την εμφάνιση τερηδόνας, περιοδοντικής νόσου και καρκίνου του στόματος.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη εξατομικευμένου -για κάθε ασθενή – προγράμματος πρόληψης των νόσων του στόματος και προαγωγής της υγείας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμβουλευτική διατροφής, μεθόδους διακοπής του καπνίσματος, μεθόδους, τεχνικές και μέσα στοματικής υγιεινής, τοπική εφαρμογή φθορίου (με τη χρήση φθοριούχου βερνικιού ή γέλης), εφαρμογή προληπτικών εμφράξεων οπών και σχισμών, καθώς και μεθόδους προαγωγής της στοματικής υγείας καρκινοπαθών. Εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα για την πρόληψη των νόσων του στόματος και την προαγωγή της υγείας σε ασθενείς με οδοντιατρικό άγχος και φοβία.

Επείγουσα φροντίδα

Τα επείγοντα οδοντιατρικά περιστατικά χρήζουν άμεσης οδοντιατρικής παρέμβασης και συχνά αφορούν καταστάσεις έντονου πόνου εξαιτίας της οξείας φλεγμονώδους κατάστασης του πολφού (μη αντιστρεπτή πολφίτιδα) ή των περιακρορριζικών ιστών (οξύ περιακρορριζικό απόστημα) που προκαλείται από τη μόλυνση των δοντιών (τερηδόνα).

Το οδοντικό τραύμα αντιπροσωπεύει μια άλλη κατηγορία επείγοντος οδοντιατρικού περιστατικού που χρήζει άμεσης οδοντιατρικής αντιμετώπισης για την αποφυγή πρόκλησης μόνιμων βλαβών. Η έκταση του τραύματος καθορίζει τη σοβαρότητα της βλάβης και μπορεί να αφορά τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς, τον πολφό, τους περιοδοντικούς ιστούς ή και το στοματικό βλεννογόνο.

Η επείγουσα παροχή οδοντιατρικής φροντίδας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του πόνου, στην αποφυγή διασποράς της λοίμωξης, στον περιορισμό ενός αιμορραγικού επεισοδίου και στην πρόληψη παρενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο τη γενική υγεία του ασθενούς. Ωστόσο, η επείγουσα παροχή βοήθειας θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα πλήρες σχέδιο θεραπείας για τη βελτιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και την πρόληψη ανάπτυξης παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Στεφάνες και γέφυρες

Οι στεφάνες και οι γέφυρες είναι η μόνιμη λύση για τα κατεστραμμένα από τερηδόνα δόντια ή από άλλους λόγους, καθώς και για τα δόντια που λείπουν. Η στεφάνη είναι μια τεχνική αποκατάσταση που έχει το σχήμα του δοντιού και τοποθετείται πάνω από το δόντι ή το εμφύτευμα για να αποδώσει το σχήμα και το μέγεθος του δοντιού καθώς και για να του δώσει αντοχή αλλά και για να το προστατεύσει. Επίσης, θα αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αισθητική και τη λειτουργικότητα του δοντιού. Δόντια τα οποία έχουν πολλές εμφράξεις (σφραγίσματα) ή οπίσθια δόντια τα οποία έχουν απονευρωθεί θα πρέπει να καλυφθούν με στεφάνη, ούτως ώστε να προστατευθούν και να διασφαλισθεί η μακροχρόνια παραμονή τους στον οδοντικό φραγμό. Η διαδικασία της προετοιμασίας του δοντιού για υποδοχή μιας στεφάνης απαιτεί τον τροχισμό του δοντιού σε τέτοιο σχήμα που να επιτρέπει την ακριβή εφαρμογή της στεφάνης. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν υπάρχουν ελλείποντα δόντια, τοποθετείται μια γέφυρα που αποτελείται από τεχνητά δόντια, τα οποία τοποθετούνται σαν στηρίγματα ενδιάμεσα των δοντιών που εξυπηρετούν. Τόσο οι στεφάνες όσο και γέφυρες μπορούν να γίνουν από κεραμικό, ζιρκόνιο ή από συνδυασμό ενός μετάλλου και ενός κεραμικού (πορσελάνης), από χρυσό και από μη ευγενές κράμα μετάλλων. Διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα εάν και εφόσον τύχουν της δέουσας προσοχής.

Αποτρύγωση και πρόληψη

Η ουλίτιδα αποτελεί την πιο ήπια και αναστρέψιμη μορφή της περιοδοντικής νόσου. Εμφανίζεται ως φλεγμονή, υπερπλασία και αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Συνήθως, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα νοσήσει από την πάθηση αυτή.

Οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τη συσσώρευση μικροβιακής πλάκας / τρυγίας στην επιφάνεια των δοντιών. Νοείται ότι η στοματική υγιεινή των ασθενών διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία και την πρόληψη της πάθησης αυτής.

Η αντιμετώπιση της ουλίτιδας περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας στοματική υγιεινή καθώς επίσης και τακτούς καθαρισμούς (αποτρυγώσεις) με κύριο σκοπό την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας από τους περιοδοντικούς ιστούς.

Η πρόληψη θεωρείται προτιμότερη της θεραπείας και για αυτόν τον λόγο συστήνεται η οδοντιατρική προφύλαξη και ο καθαρισμός από τον οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

Ενδοδοντική θεραπεία

Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση όπως είναι ευρέως γνωστή), βοηθά στο να διατηρηθεί ένα δόντι στο στόμα και να αποφευχθεί η εξαγωγή του. Με τη θεραπεία αυτή αντιμετωπίζεται η φλεγμονή ή/και η μόλυνση του πολφού, δηλαδή του συνδετικού ιστού που βρίσκεται στο εσωτερικό του δοντιού και περιλαμβάνει αιμοφόρα αγγεία και νευρικές ίνες. Κατά την ενδοδοντική θεραπεία, αφαιρείται ο μολυσμένος πολφός, πραγματοποιείται ο καθαρισμός και η έμφραξη των ριζικών σωλήνων και του πολφικού θαλάμου, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η αποκατάσταση της μύλης του δοντιού.

Μερικές φορές τα ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια μπορεί να γίνουν συμπτωματικά (π.χ. να εμφανίσουν πόνο στη μάσηση ή πρήξιμο). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εναλλακτικές αντιμετωπίσεις περιλαμβάνουν μη χειρουργική επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας.

Οδοντοστοιχίες

Μερικές οδοντοστοιχίες είναι κινητές (αφαιρούμενες) προσθέσεις που μπορούν να αντικαταστήσουν οποιονδήποτε αριθμό ελλειπόντων δοντιών, όταν υπάρχουν τουλάχιστον κάποια δόντια που έχουν παραμείνει σε καλή κατάσταση. Κατασκευάζονται από πλαστικό (ακρυλικό) για χαμηλότερο κόστος, γρήγορη παράδοση σε λίγα ραντεβού και ευκολότερες μελλοντικές τροποποιήσεις, ή μπορεί να περιλαμβάνουν και έναν μεταλλικό σκελετό (από χρωμοκοβάλτιο ή άλλο κράμα) που προσφέρει καλύτερη συγκράτηση, μεγαλύτερη άνεση και ανθεκτικότητα. Οι μεταλλικές μερικές οδοντοστοιχίες απαιτούν κάποιες μικρές τροποποιήσεις στα εναπομείναντα φυσικά δόντια, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή εφαρμογή. Σε μερικές περιπτώσεις, μερικές οδοντοστοιχίες μπορούν να συνδυαστούν με τοποθέτηση στεφανών σε δύο ή περισσότερα δόντια, οι οποίες φέρουν συνδέσμους ακριβείας.

Ολικές οδοντοστοιχίες είναι κινητές (αφαιρούμενες) προσθέσεις που ενδείκνυνται όταν απουσιάζουν όλα τα δόντια σε μία γνάθο, ώστε να αποκατασταθούν οι λειτουργίες της μάσησης, της ομιλίας και η αισθητική του χαμόγελου και ολόκληρου του προσώπου. Ορθά κατασκευασμένες οδοντοστοιχίες που έχουν καλή εφαρμογή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλά χρόνια με ορισμένες μικρές τροποποιήσεις, καθώς τα σύγχρονα υλικά οδοντοστοιχιών παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα. Κατασκευάζονται από πλαστικό (ακρυλικό) σε μερικά ραντεβού, ώστε να εφαρμοστούν και να προσαρμοστούν για μέγιστη άνεση. Τα σύγχρονα δόντια οδοντοστοιχιών παρουσιάζουν φυσική εμφάνιση και λεπτομέρεια, και ο ασθενής μπορεί να επιλέξει το χρώμα της αρεσκείας του.

Επένθετες οδοντοστοιχίες είναι ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες που ενδείκνυνται όταν έχουν παραμείνει λίγα δόντια σε μία γνάθο, τα οποία χρειάζονται εκτεταμένες αποκαταστάσεις ή τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υπάρχουσα κατάστασή τους ώστε να συγκρατήσουν μια μερική οδοντοστοιχία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα δόντια μπορούν να παρασκευαστούν – όπως για την τοποθέτηση στεφανών – και επάνω από τα εν λόγω παρασκευασμένα δόντια τοποθετείται η επένθετη οδοντοστοιχία. Αυτό βελτιώνει σημαντικά την άνεση καθώς η οδοντοστοιχία στηρίζεται και από τα φυσικά δόντια και όχι μόνο από τα ούλα, ενώ έτσι αναβάλλονται ή αποφεύγονται εξολοκλήρου οι εξαγωγές αυτών των δοντιών. Κατασκευάζονται συνήθως από πλαστικό (ακρυλικό) αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν και έναν μεταλλικό σκελετό (κράματος χρωμοκοβαλτίου) και σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να συνδυαστούν και με συνδέσμους ακριβείας.

Άμεσες / προσωρινές οδοντοστοιχίες είναι μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες που ενδείκνυνται όταν πρόκειται να γίνουν εξαγωγές δοντιών, τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα, κυρίως για λόγους αισθητικής αλλά και προς διευκόλυνση της ομιλίας και της μάσησης. Συνήθως πρόκειται για εξαγωγές πολλαπλών πρόσθιων δοντιών. Οι άμεσες οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται προτού γίνουν οι εξαγωγές και τοποθετούνται στο ίδιο ραντεβού αμέσως μετά τις εξαγωγές. Κατά τη διάρκεια της επούλωσης, οι άμεσες οδοντοστοιχίες απαιτούν συχνές αναπροσαρμογές, ώστε να διατηρείται η ορθή έδρασή τους ενόσω τα ούλα αλλάζουν μορφολογία. Οι άμεσες οδοντοστοιχίες απαιτούν αντικατάσταση από μόνιμες οδοντοστοιχίες περίπου 3 με 6 μήνες μετά την τοποθέτησή τους, και κατασκευάζονται από πλαστικό (ακρυλικό).

Επισκευές οδοντοστοιχιών μπορούν να γίνουν σε υπάρχουσες μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες για να παρατείνουν τη διάρκεια χρήσης τους. Περιλαμβάνουν προσθήκη δοντιών, αντικατάσταση σπασμένων δοντιών ή αγκίστρων, επισκευή καταγμάτων και αναγομώσεις (εφαρμογή νέου υλικού στην επιφάνεια επαφής μιας οδοντοστοιχίας για βελτίωση της εφαρμογής της στους ιστούς). Αυτές οι επισκευές απαιτούν αποστολή της οδοντοστοιχίας σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο για λίγες ημέρες.

Θεραπεία περιοδοντίτιδας

Περιοδοντίτιδα ή περιοδοντική νόσος είναι μια πολύ συχνή μορφή νόσος των ούλων. Προκαλείται από την αντίδραση του οργανισμού σε βακτήρια τα οποία συσσωρεύονται στα δόντια και προκαλούν φλεγμονή. Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και προβλήματα στη μάσηση ή στην ομιλία. Μη θεραπευμένη περιοδοντική νόσος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών προβλημάτων ή άλλων παθήσεων. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν αιμορραγία των ούλων, κακοσμία ή άσχημη γεύση, κινητικότητα ή μετακίνηση δοντιών.

Η περιοδοντική θεραπεία στοχεύει στο να μειώσει τα βακτήρια τα οποία προκαλούν περιοδοντίτιδα, να σταθεροποιήσει τη στοματική υγεία και να αποτρέψει επανεμφάνιση της νόσου. Αυτό κυρίως επιτυγχάνεται με εξατομικευμένες οδηγίες στοματικής υγιεινής και απομάκρυνση βακτηρίων και τρυγίας (πέτρας) από τα δόντια, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και αποδεδειγμένες μεθόδους (αποτρύγωση και απόξεση).

Η διατήρηση του αποτελέσματος της περιοδοντικής θεραπείας είναι απαραίτητη για τη μακροχρόνια σταθερότητα της στοματικής υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται με τακτικούς επανελέγχους και καθημερινή στοματική υγιεινή.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Προληπτική ορθοδοντική θεραπεία εφαρμόζεται σε μικρές ηλικίες με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την πρόωρη απώλεια παιδικών δοντιών με συνέπεια την απώλεια χώρου για την ανατολή των μονίμων δοντιών και την ύπαρξη επιβλαβών για την διάπλαση της σύγκλεισης των δοντιών έξεων (π.χ. θηλασμός δακτύλου). Η διατήρηση του χώρου μετά την πρόωρη απώλεια του παιδικού δοντιού καθώς επίσης και η διακοπή των επιβλαβών έξεων πραγματοποιούνται με την χρήση κινητών ή ακινήτων ορθοδοντικών συσκευών, έτσι ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η ανάγκη μακροχρόνιας επανορθωτικής ορθοδοντικής θεραπείας.

Κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία εφαρμόζεται επίσης σε μικρές ηλικίες με σκοπό την τροποποίηση της αύξησης των γνάθων, την αναχαίτηση ασυμμετριών της σύγκλεισης των δοντιών και των γνάθων, την άρση του συγκλεισιακού τραύματος, και την ομαλοποίηση της στοματικής λειτουργίας. Στην κατηγορία της κατασταλτικής ορθοδοντικής θεραπείας περιλαμβάνονται η διεύρυνση της στενής άνω γνάθου ώστε να αποφευχθεί η λειτουργική παρεκτόπιση της κάτω γνάθου δημιουργώντας έτσι συγκλεισιακή και σκελετική ασυμμετρία, η άρση της τραυματικής σύγκλεισης των προσθίων δοντιών που εάν δεν θεραπευθεί οδηγεί σε παρεκτόπισή τους και σε περιοδοντικές βλάβες, και η προστασία των άνω τομέων από κάταγμα λόγω της μεγάλης πρόταξής τους.

ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Η Παιδοδοντιατρική προσφέρει μια σειρά οδοντιατρικών υπηρεσιών σε συνεργάσιμα παιδιά και εφήβους, καθώς και σε παιδιά με ιατρικά προβλήματα ή με ειδικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα η κλινική μας προσφέρει τις παρακάτω υπηρεσίες: κλινική και ακτινογραφική εξέταση, διάγνωση παθολογικών ευρημάτων της στοματικής κοιλότητας, εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας, εφαρμογή εξατομικευμένου προληπτικού προγράμματος (καθαρισμός, εφαρμογή φθορίου, καλύψεις οπών και σχισμών), αποκατάσταση των οδοντιατρικών βλαβών (σφραγίσματα, θήκες-ανοξείδωτες στεφάνες), θεραπεία νεύρου και εξαγωγές. Όλες οι διαδικασίες γίνονται με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή.

Book Your
Appointment Today